Behandelmethoden

De meubels die wij verkopen zijn standaard nog onbehandeld. Je kunt er voor kiezen om de meubels onbehandeld neer te zetten. Maar wij raden aan om er toch een beschermlaag op aan te brengen, dit om het hout af te sluiten voor vocht en de kans op eventueel kromtrekken te voorkomen.

Zelf behandelen:

Wij adviseren om de meubels aan de binnen en de buitenkant hetzelfde te behandelen, vooral bij de deuren van de kasten is dat noodzakelijk om kromtrekken te voorkomen. Mocht een deur dan alsnog krom trekken en deze is aan alle beide kanten hetzelfde behandeld dan heb je (binnen 5 jaar) recht op een nieuwe deur.

Lakken of olieën:

Als je de meubels in de houtkleur wilt laten dan kun je er een blanke lak op zetten of een olie. Voor allebei geldt dat er meerdere lagen nodig zijn om een goede beschermlaag te krijgen. Indien nodig het hout schuren, en daarna stofvrij maken. Olie en lak kunnen met een kwast of roller opgezet worden, kwasten en rollen in de nerf richting. Voor de tweede en volgende lagen, eerst weer het hout licht opschuren met een fijne korrel schuurpapier(180/240), daarna stofvrij maken voor het opbrengen van de volgende laag. Als een meubel met lak of olie behandeld is kun je het met een nat doekje schoonmaken.

Beitsen en lakken/olieën:

Wil je het hout toch graag een kleurtje geven maar wil je nog wel de houtnerf erdoor zien, dan kun je de meubels eerst behandelen met een beits, deze zijn er in veel verschillende kleuren. De beits die wij verkopen geeft alleen een kleur en nog geen bescherming. Voor het beitsen, zo nodig de meubels schuren, en daarna stofvrij maken, daarna kan de beits opgebracht worden met een kwast of een spons. De beits opbrengen in de nerf richting, dit herhalen totdat de gewenste kleur bereikt is., wij raden aan om daarna nog af te lakken, zie bovenstaande hoe dat te doen.

Verven:

Als je een meubel in een dekkende kleur wilt hebben kun je de kast gaan schilderen. Voor het schilderen zo nodig het hout schuren, en stofvrij maken. Dan eerst een laag grondverf aanbrengen en daarna aflakken met de gewenste kleurlak, soms zijn meerdere lagen lak nodig om het goed dekkend te maken. Ook als je het hout gaat verven blijft je zien dat het een meubel van massief hout is.